Chantalls Genealogie - Chantall van der Steen en nl
Flower

Kennismakingsbijeenkomst CBG

Geplaatst door Chantall op 29 november 2013

Onlangs heb ik deelgenomen aan een kennismakingsbijeenkomst bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Vanwege mijn werkrooster heb ik ver van tevoren vrij moeten nemen. Omdat je als niet-Vriend (zoals ik) pas een week voor de datum te horen krijg of er plaats voor je is, was dat een beetje en risico. Maar gelukkig was ik van harte welkom. En zo stapte ik op maandagochtend op tijd de trein in naar Den Haag.

Het CBG bevindt zich op loopafstand van Den Haag Centraal. Je loopt bijna letterlijk zo van het perron het pand - dat gedeeld wordt het het Nationaal Archief - in. Aldaar werd ik ontvangen bij een gezellige receptie (waar zelfs een standje met muffins stond), en verderop stond er al iemand naar me te zwaaien.
Hup, jas & tas in de kluis, kopje chocolademelk uit de machine en zo voegde ik me bij een 5-tal anderen.

Een ervaren medewerker legde ons geÔnteresseerden vervolgens - en met de nodige humor - uit hoe je bepaalde gegevens kon vinden op de website. Alle opties verder bekeken. Ook werd er veel verteld over de processen erachter, en welke gegevens het CBG allemaal heeft.
Heel informatief! Iedereen was druk aan het meeschrijven op het notitieblok, die in de infomap zat die we allemaal hadden gekregen.
Ook keken we naar andere online bronnen van informatie en konden er vragen gesteld worden. We waren een gezellig clubje met z'n allen.

Na iets van 1,5 uur was het tijd voor een rondleiding door de depots. Daar keek ik erg naar uit. In de afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat persoonskaarten besteld bij het CBG, en heb me altijd afgevraagd hoe het eruit ziet, en hoe het in zijn werk gaat. Wie denkt dat alle persoonskaarten 'wel in de pc zullen staan en slechts uitgeprint hoeven worden' heeft het mis: dit zijn dus ťcht kaarten die vrijwilligers speciaal voor je uit de kast zoeken en kopiŽren. En het zijn er nogal wat! Ik keek mijn ogen uit. Het was echt een depot zoals je je dat voorstelt: hoge kasten, veel papierwerk, niet vol verlicht, van die kasten die je moet openen door aan een 'wiel' te draaien. Voelde me er prima thuis. Voor mij was dit het hoogtepunt van de ochtend.

Conclusie: een kennismakingsbijeenkomst bijwonen bij het CBG is een leuk informatief uitje voor iedereen die geÔnteresseerd is in genealogie. Of je nu vriend van het CBG bent, of niet. Twijfel je nog: ga gewoon!


Een 'uitstapje' buiten je stamboom

Geplaatst door Chantall op 27 november 2013

Soms heb je het even helemaal gehad met geboorte-, trouw-, en begraafdata en moet je een pauze inlassen, voordat de cijfertjes echt gaan duizelen. Een leuk 'uitstapje' voor als je je stamboom toch niet helemaal aan de kant wil leggen, is dan wellicht een van de volgende dingen:

 • In de eerste helft van de 20e eeuw had iedere provincie een eigen soort kenteken voor motorvoertuigen. In Groningen begonnen de kentekens bijvoorbeeld met een 'A'. Heb je een opa, oom of vader die in die periode in Groningen woonde en ben je benieuwd met welk kenteken hij rondtufte? Kijk dan eens op de site van de Groninger Archieven.

 • En als we toch in Groningen zijn, neem dan ook een kijkje in de Beeldbank. Hier vind je een schat aan afbeeldingen (foto's, ansichtkaarten, prenten) uit de hele provincie. Je kunt op gemeente en/of plaats zoeken en naar wens verder specificeren. Woonden je voorouders in Groningen, dan vind je hier misschien een foto van hun boerderij of het schip waarop ze gewoond hebben. En hoe zag hun dorp er eigenlijk uit vroeger? Leuk!

 • Het Centraal Bureau voor Genealogie organiseert regelmatig kennismakingsbijeenkomsten voor Vrienden van het CGB en niet-vrienden. Tijdens deze bijeenkomst praat een ervaren medewerker je onder het genot van een kopje thee of koffie, volledig bij over alle ins & outs als het gaat om zoeken in hun collectie. Ook worden andere interessante bronnen besproken en kan je zoveel vragen al je wilt. Bang dat je niet alles gaat onthouden? No worries: er ligt een infomap met notitieblok & pen voor je klaar. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog een rondleiding door de depots.
  Wil je dit ook eens meemaken? Houd dan de blog van CBG in de gaten.

 • Fijn dat veel archieven tegenwoordig (een deel van) hun collectie online beschikbaar maken! Soms in de vorm van scans van de aktes, maak vaker in de vorm van een digitaal archief, waarbij dat basale data worden overgenomen en beschikbaar worden gemaakt via een database. Denk bijvoorbeeld aan WieWasWie.nl of de indexen van het stadsarchief van Amsterdam. Wil jij ook graag een steentje bijdragen om zo nog meer beschikbaar te maken? Schrijf je dan in bij VeleHanden, kies je project en start direct.


  Vertraging op de lijn

  Geplaatst door Chantall op 22 september 2013

  Alweer een week of twee geleden dat ik voor het laatst een berichtje hebt geplaatst. Ik moet me eigenlijk schamen, maar heb het erg druk gehad de afgelopen tijd. Zo heb ik mijn cursus Noors weer opgepakt, en ben daar redelijk wat van mijn vrije tijd aan kwijt.
  Genealogie staat nu even op een lager pitje, al weet ik zeker dat ik ergens in oktober wel weer oppak zodra de Noorse grammatica stevig in het hoofd geplant is!


  Verborgen Verleden maakt kans op Televizier-Ring

  Geplaatst door Chantall op 5 september 2013

  Ons aller favoriet programma - die ervoor zorgt dat steeds meer mensen interesse krijgen in hun wortels, en dat kan ik alleen maar promoten - Verborgen Verleden maakt dit jaar kans op een Televizier-Ring. Kijk, dan ben ik weer helemaal in mijn nopjes, hoofdpijn of niet.

  Het Centraal Bureau voor Genealogie werkt actief mee aan het programma door genealogische data aan te leveren, zoals veel andere archieven ook hun steentje bij zullen dragen.
  De Televizier-Ring wordt jaarlijks uitgereikt en is in zoverre bijzonder dat de winnaar niet wordt gekozen door een vakkundige jury, maar door de televisiekijker zelf. In die zin is het dus echt een publieksprijs: een prijs waar voor het programma waar Nederland graag naar kijkt.

  Op Televizier.nl kan gestemd worden, en op 18 oktober is dan het grote gala. Deze wordt live uitgezonden op Nederland 1.

  Meer info: CBG
  CBG heeft overigens momenteel ook een entquÍte online staan voor vrienden & belangstellenden. Leuk om in te vullen.


  Brandwacht in de krant

  Geplaatst door Chantall op 2 september 2013

  Tjeerd Dijkstra, mijn betovergrootvader, was brandwacht in Nieuwer-Amstel, nu Amsterdam. En tot mijn grote verbazing kwam ik in de beeldbank een foto van hem tegen. Een aantekening daarbij is wel dat ik niet 100 procent zeker weet dat het hem is. De verhouding van zijn gezicht kloppen, de opvallende kenmerken in zijn gezicht ook. Maar zonder naam, blijft er een twijfel.

  Om wat meer te weten te komen over het beroep 'brandwacht' in de laatste 20 jaar van de negentiende eeuw, ben ik gaan zoeken in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Een fijne bron om meer te weten te komen over het leven in vroegere jaren.
  Daarbij stuitte ik op een artikel, ingestuurd door een abonnee van 'Het nieuws van de dag: kleine courant'. De schrijver spreekt zijn ongenoegen uit over de kennelijke afwezigheid van de brandweer, na het uitbreken van een brand aan de Ten Katestraat. De grensregeling waarover gesproken wordt, betreft de naderende annexatie van het noordelijke deel van de gemeente Nieuwer-Amstel aan Amsterdam op 1 mei 1896.

  files/ITP-brandna2.jpg

  Bron: Den Haag, Koninklijke Bibliotheek + C 226


  Een week later volgt er in dezelfde krant een reactie van een lezer, die een heel ander beeld schetst van de gebeurtenissen aan de Ten Katestraat:

  files/ITP-brandna1.jpg

  Bron: Den Haag, Koninklijke Bibliotheek + C 226


  Wat me vooral opvalt in het laatste artikel is niet zozeer dat de 'brachtwacht der brandweer' wel degelijk ter plaatse was, maar het stukje over dat dat het bluswerk door verschillende omstanders bemoeilijkt werd. Kennelijk is het hinderen van hulpdiensten niet iets van de laatste tijd. Deze artikelen komen uit januari 1895.

  Mijn betovergrootvader heeft zeker geweten van deze brand. Voor een feit weet ik dat hij in 1895 reeds actief was als brandwacht in Nieuwer-Amstel. Misschien is hij erbij geweest, heeft hij geholpen met het blussen. Het is een intrigerend idee.

  Ook vond ik in de beeldbank een foto van wat wij nu kennen als een brandweerwagen. Geen blits rood scheurmonster, maar een koets die werd getrokken door paarden. In een advertentie uit 1892 vraagt de gemeente Nieuwer-Amstel tevens om 'koetsiers en de noodige tuigen'.

  Anders dan zijn broers is Tjeerd Dijkstra geen loodgieter geworden, maar heeft een groot deel van zijn volwassen leven gewerkt als brandwacht. Na in de invaliditeitswet terecht gekomen te zijn, lijkt hij niet teruggekeerd naar zijn oude beroep. Op zijn overlijdensakte staat vermeld dat hij concierge was.

  Heb reeds het stadarchief van Amsterdam gemaild. Ik zie in de inventarissen dat ze informatie hebben over de historie van de brandweer, en ik ben benieuwd of ik hier wellicht iets over Tjeerd kan vinden.


  Data is maar data

  Geplaatst door Chantall op 27 augustus 2013

  Het uitzoeken van je familiegeschiedenis is een fijne hobby, want:
 • je komt te weten van wie je afstamt
 • je vindt soms verrassende dingen
 • je komt in contact met verre familieden
 • archieven zijn erg rustgevend
 • het houdt nooit op

  Maar ik ben op een punt gekomen dan de basale data (geboortedatum, huwelijksplaats, beroep etc) niet meer voldoende is. Ik ben zo nieuwsgierig hoe het daarwerkelijk wŠs om bijvoorbeeld in 1880 van Friesland naar Noord-Holland te verhuizen met je gezin. Hoe kwamen ze er? Waarom verhuisden ze Łberhaupt? Wat troffen ze aan toen ze in Nieuwer-Amstel aankwamen? Was er een reden dat ze juist in die tijd de stap maakten?

  Allemaal vragen waar DTB's, bevolkingsregisters, en huwelijkse bijlagen weinig tot geen antwoord op geven. Je leert wel wat iemand voor beroep deed, maar ik besef me dat het uitoefenen van dat beroep in de huidige wereld, anders is dan hoe het er 120 jaar geleden aantoe ging.

  Het is tijd om daar wat meer over te weten te komen, om het plaatje van mijn voorouders completer te krijgen. Da's ook familiegeschiedenis.


  Spannend, wie weet zijn we toch verwant

  Geplaatst door Chantall op 24 augustus 2013

  Manlief had eerder deze week een briljant idee: een grote kaart van Nederland uitprinten, met daarop aangegeven waar onze voorouders vandaan komen. Die van mij in het roze, en die van hem in het blauw. Het geval wil namelijk dat we tot nu toe echt een perfecte verdeling lijken te hebben, zodat het noorden van het land roze zou worden, en het zuiden blauw.

  Om de kaart zo volledig mogelijk te maken raakte m'n man helemaal in de ban om verder te gaan met z'n stamboom. En zoals een echte wetenschapper betaamt, gaat dat uiterst nauwkeurig. Dus als hij dan ineens voorouders uit Groningen vindt... dan moet dat wel waar zijn. En het Ūs waar!

  Na jarenlang 'geklierd' te zijn met mijn noordelijke afstamming (en mijn Groningse 'o') blijkt meneer dan toch ook wortels daar te hebben. Tijd voor mij om te klieren. Hij is al dagen niet veilig!


  Jarig! Maar er gebeurde meer op 21 augustus

  Geplaatst door Chantall op 21 augustus 2013

  Jarig! Nou ja, eigenlijk om 16.12 uur vanmiddag pas, maar dat mag de pret niet drukken.
  Op een dag als dit vind ik het altijd leuk om te kijken wat er nog meer gebeurde op dit moment in het verleden. In dit geval pak ik natuurlijk mijn eigen familiegeschiedenis erbij.

  Op 21 augustus...
 • 1882 werd mijn betovergrootvader Carel A. L. Scheldwacht geboren in Semarang. Hij was gehuwd met Anna E. L. Einholz en kreeg met haar zeker acht kinderen. Hij overleed in 1944, eveneens in Semarang.

 • 1888 overleed Hendrikus Dijkstra, zoon van de inmiddels beroemde Henrich 'Henning' Dijkstra en Froukje Roelofs Vos. Hij viel tijdens werkzaamheden op het dak van de Mozes en Ašronkerk (Waterlooplein, Amsterdam) van het dak en overleed. Hij was pas 25 jaar.
  Hendrikus was de broer van mijn betovergrootvader Tjeerd. Een foto van Tjeerd kan je terugvinden bij de tab 'Dijkstra'.

 • 1894 overleed Harmke J. Westerhuis op 78-jarige leeftijd. Zij was getrouwd met Willem H. Freij. Ik stam af van hun zoon Elso. Grappig genoeg heet mij vader ook Elzo (maar dan met een z). Dit is het verste dat ik de naam terug kan zoeken. Er is nog wel een 'Else' verderop, en daarna gaat de lijn Duitsland in. Dat heb ik nog niet uitgezocht.

 • 1947 werd Aaltje Berger begraven in Enschede. Ze was de vrouw van Tjeerd, die zelf reeds in 1934 overleed. Ik vraag me af hoe haar laatste dagen waren... 84 jaar oud. Man overleden, dochter overleden, zoon met zijn vrouw in kinderen in het verre Nederlands-IndiŽ.
  Toen haar zoon - Henderikus - terug kwam naar Nederland in 1952 heeft hij gezocht naar haar graf, maar deze nooit gevonden. Ik vond haar in 2005, waarna haar kleinkinderen het graf hebben bezocht. In hun woorden 'Je hebt ons oma Aaltje teruggegeven'.

  Maar ik zie het ook andersom: eindelijk heb ik Aaltje bij haar kleinkinderen kunnen thuisbrengen.


  Henning Dijkstra - deel 2, bezoek aan stadsarchief

  Geplaatst door Chantall op 20 augustus 2013

  Eerder deze maand had ik het al even over Henning Dijkstra, mijn oudouder. Afgelopen vrijdag heb ik in het Noord-Hollands Archief zijn memorie van successie gevonden. Blij! Want ik kwam eigenlijk voor iets heel anders. In het document staat vermeld dat hij een testament heeft laten maken + de naam van zijn notaris en de datum. Daarmee ben ik vandaag naar het stadsarchief Amsterdam gegaan en heb zijn testament gevonden.

  Helaas niet de naam van zijn loodgietersbedrijf, maar wel het feit dat hij 'meester loodgieter' was. Nu heb ik dus het hele rijtje: van koperslagerknecht, naar koperslager, naar loodgieter en nu meester loodgieter met een eigen bedrijf in Nieuwer-Amstel.
  Ook staat erin vermeld dat hij er vanuit ging - in ieder geval op het moment van het opstellen van het document - dat hij na zijn dood begraven zou worden.

  Natuurlijk heb ik eerder gezocht naar zijn laatste rustplaats, maar tot nu toe heb ik die van hem en zijn vrouw Froukje (die overleed in 1915) niet gevonden. Wie weet liggen ze niet Amsterdam of omgeving, maar zijn ze begraven in Friesland, waar ze eigenlijk vandaan kwamen. Henning had geen grote familie, maar Froukje wel. Daar heb ik nooit eerder bij stilgestaan. Maar het feit dat ik ze beide niet kan vinden, wekt bij mij het vermoeden dat ze bij elkaar zijn begraven.

  Plan van aanpak:
 • Gegevens bevolkingsregister van alle plaatsen in Friesland waar Henning heeft gewoond
 • Is hij gedoopt? Zo jaar: waar?
 • Verder zoeken naar begraafplaats in Noord-Holland (welke kerken zater er nabij de Hoedemakersstraat?)

  Genoeg te doen.


  Kennismakingsbijeenkomsten CBG

  Geplaatst door Chantall op 18 augustus 2013

  Vorig jaar en eerder dit jaar waren ze er ook al, maar na een korte 'zomerstop' gaat er in september weer eentje beginnen: een kennismakingsbijeenkomst bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Om maandag 9 september om precies te zijn.
  Speciaal voor oude en nieuwe vrienden organiseert het CBG een kennismakingsbijeenkomst in Den Haag. Om 10.30 uur wordt je welkom geheten met een kopje koffie of thee, om vervolgens een kortje uitleg bij te wonen over de studiezaal en de werking van de website. Het allerleukste (vind ik dan) volgt op het laatst: een rondleiding door de depots!
  Om 12.30 uur eindigt de bijeenkomst.

  Voor vrienden van het CBG in de bijeenkomst gratis. Ook niet-vrienden mogen de bijeenkomst bijwonen, mits er voldoende ruimte is. Er kunnen maximaal 15 personen mee.
  Kosten voor niet-vrienden: Ä 10,00.

  Kun je 9 september niet? Geen probleem, op 14 oktober en 11 november worden er nog twee geŲrganiseerd.

  Meer info: Agenda@CBG


  Op hoeveel manieren kun je het schrijven?

  Geplaatst door Chantall op 16 augustus 2013

  In de DTB-registers rommelt het regelmatig met de spelling van een naam. Dat weet iedereen die daar eens zijn (of haar) neus in gestoken heeft: bij de doop van Klaas staat vader vermeld als 'Jan' en bij de doop van dochter Grietje, heet hij ineens 'Jannes'. En dan is er ook nog de Claes, Klaas, Klaes, Claas-problematiek.
  Beetje creatief denken en jezelf niet vastbijten op ťťn spelling, en pas dan kom je ergens.

  Een van mijn voorouders met de enigzins humoristische familienaam 'Piest', maakt het wel erg bont qua voornaam. Binnen de burgerlijke stand (jawel, binnen de BS), vind ik haar als:
 • Geertje
 • Zeersche
 • Geerske
 • Sjetske
 • Tjiertske
 • Tjiske
 • Sietske
 • Teersche
 • Tjiertske
 • Zeerscke (haar doop)
 • Sjeeske
 • Ceetske
 • Setske
 • Tseerdke
 • Saetske

  En daarnet kom ik 'Soerske' tegen.

  Spannend. Ben benieuwd wat ik nog meer tegen ga komen. De variatie lijkt haast onuitputtelijk.


  DNA Onbekend begint weer!

  Geplaatst door Chantall op 15 augustus 2013

  Vanmorgen zag ik op Facebook het bericht langskomen dat DNA Onbekend op 4 september weer van start gaat. Leuk! Dat programma volg ik al vanaf het eerste seizoen. Genetica boeide me volgens mij nog eerder dan genealogie dat deed. Hoe komt ik aan die blauwe ogen? Welke trekjes heb ik van pap en welke van mam? Waarom lijken alle Indische genen (die ik toch wel degelijk heb) niet te zien in mij?

  Dan houd ik de foto's van mijn voorouders en familieleden naast elkaar: wie lijkt op wie? Wat zijn duidelijke Kruizinga of Dijkstra-trekjes? Bijvoorbeeld een spitse neus, brede kaak, krullend haar etc. etc. die je bij sommige families in meerdere generaties terug ziet komen.

  Wat mij betreft: ik schijn zowel vreselijk op mijn moeder als enorm op mijn vader te lijken. Iedereen zegt wat anders. Qua uiterlijk is het in ieder geval duidelijk: papa's kind. Met m'n rossig/blonde krullende haar en mijn blauwe ogen ben ik duidelijk een Kruizinga.

  DNA Onbekend (NCRV)


  Aaltje Dijkstra, de enige zus van 'opa Henk'

  Geplaatst door Chantall op 15 augustus 2013

  Ik zeg wel 'opa Henk', maar eigenlijk was hij mijn overgrootvader. Omdat echter alle ooms en tantes vanzelfsprekend naar hem refereren als 'opa Henk', ben ik het ook maar gaan doen. En zo is het wel meteen duidelijk voor de familie over wie ik het heb.

  Aaltje Dijkstra was het enige zusje van Henderikus. Ze overleed - veel te jong - op 26-jarige leeftijd in Amsterdam. Via familieverhalen heb ik vernomen dat ze is aangereden door een voertuig. Of dat een tram of een paard-en-wagen is geweest, weet ik niet zeker.

  Henderikus woonde op dat moment al een aantal jaren in het voormalig Nederlands-IndiŽ. Hij was net twee maanden eerder getrouwd in Bandung. Ik vraag me af of hij voor de begrafenis van zijn zusje teruggekomen is naar Nederland. Ik heb het namelijk altijd vreemd gevonden dat, hoewel ze is overleden op 16 oktober 1925, ze pas op 2 december officieel is begraven. Wie weet wachtte de familie op de komst van Henderikus?

  Weer iets wat ik kan noteren op het 'dit moet ik nog eens vragen' lijstje.
  Hij begint redelijk lang te worden!


  Wie was Henning Dijkstra?

  Geplaatst door Chantall op 12 augustus 2013

  Henning, nog een oudouder die al jaren mijn interesse vast houdt. Niet alleen vanwege zijn aparte roepnaam, maar ook vanwege het verhaal dat rondgaat in mijn familie over zijn afkomst.

  Henning werd in 1837 geboren in Dokkum als eerstgeborene van 'jonge dochter' Hendrina Dijkstra, breister. Over de vader wordt in de geboorteakte met geen woord gerept. Ook in overige documenten (nationale militie, huwelijksakte & overlijdensakte) geeft geen hint over wie zijn vader was.

  En dan zijn voornamen: Henrich Georg Jacob. In een tijd dat vernoemen nog vaak voor kwam, zou je verwachten hierin iets te herkennen van Hendrina's familie. Zij was echter zelf ook een buitenechtelijk kind (vader onbekend), en geen van haar voorouders en diens nazaten komen deze namen voor. Ik vraag me af of ze hem wellicht vernoemd heeft naar zijn vader.

  Over de vader gaat overigens wel een verhaal rond in mijn familie: Henning zou de zoon zijn van een Noorse zeevaarder (mogelijk uit Bergen, Noorwegen) die aangemeerd lag bij Dokkum. Natuurlijk heb ik geprobeerd om gegevens te verkrijgen over schepen aldaar, maar werd destijds geen registratie van gemaakt.

  De naam 'Henning' komt in Denemarken & Noorwegen veelvuldig voor. Maar zijn officiŽle namen klinken meer Duits dan Scandinavisch.
  Als hij als wist wie zijn vader was, dan is die kennis in ieder geval niet doorgesijpeld naar de huidige generaties. De naam zelf wel: deze kom ik in drie generaties tegen.

  Ik hoop nog eens in contact te komen met de nazaten van zijn zoon Roelof. Wie weet dat zij meer weten.


  Vandaag, precies 100 jaar geleden

  Geplaatst door Chantall op 11 augustus 2013

  Johannes Michel Eijck, mijn oudouder, overleed op 11 augustus 1913 op 76-jarige leeftijd in Yogjakarta. Dat is vandaag precies 100 jaar geleden.
  Hij behoort tot een voorouderlijke lijn van mijn familie waarvan ik nog weinig weet: de Indische lijn.

  Zijn vrouw (of in ieder geval: partner) droeg de naam Sajem. Het feit dat er van haar geen achternaam bekend was, betekent mogelijk dat zij een - zoals ze het noemden - Inlandse vrouw was. Een Indonesische vrouw zonder Nederlands bloed.
  Hun zoon Johannes Ferdinand Eijck is erkend door zijn vader en had tevens een relatie met een Inlandse vrouw: Kasminah. De dochter uit deze relatie zou de moeder van mijn oma worden. En daarmee komen we in Nederland terecht.

  Stamboomonderzoek naar familieleden uit het voormalig Nederlands-IndiŽ/IndonesiŽ is best pittig. Er zijn maar een beperkt aantal bronnen beschikbaar.
  Onlangs ben ik naar het SIFA (Stichting Indisch Familie Archief) te Den Haag geweest. Daar kun je veel vinden. Ook het CBG en de database van de Mormonen heeft een goede collectie. Maar het blijft pittig, en soms onhandig als je het Javaans of Maleis niet machtig bent.

  Maar ik blijf nieuwsgierig naar de 'Eijckjes' en de rest van de familie van Indische kant, vooral omdat je het aan mij totaal niet kunt zien.


  BBC gaat filmen in het Haags Archief

  Geplaatst door Chantall op 9 augustus 2013

  Op dinsdag 20 en en woensdag 21 augustus (toevallig mijn verjaardag) komt de BBC filmen in het Haags Gemeentearchief.
  Spannend! Al is het ongetwijfeld niet de eerste keer dat er opnames gemaakt worden in het archief. Zo zag ik onlangs, tijdens een herhaling van het eveneens Britse 'Who do you think you are?', het Amsterdams Stadsarchief voorbij komen. Leuk, hoor. En zo herkenbaar.

  Nu komt de BBC dus naar Den Haag. Ze gaan daar opnames maken voor een documentaire over Sadler's Wells Ballet en de tour die zij door Nederland maakten in 1940.

  Het depot en de studiezaal zijn tijdens de opname gewoon open voor publiek. Dus als je liever niet op televisie komt, dan is het beter om hier niet naartoe te gaan op deze dagen.

  Meer info vind je hier: Haags Gemeentearchief


  Gevonden! Maar helaas...

  Geplaatst door Chantall op 7 augustus 2013

  Al enige tijd ben ik op zoek naar de halfzus van mijn grootmoeder. Doordat het verleden van haar (en dus ook mijn) familie in voormalig Nederlands-IndiŽ ligt, maakt dat de zoektocht niet echt makkelijk.
  Daarnaast ontbraken veel belangrijke gegevens, bijvoorbeeld de volledige naam van deze halfzus en de naam van haar vader.
  Maar vanmiddag viel dan eindelijk de envelop van het Centraal Bureau voor Genealogie in de brievenbus. Met alle gegevens die ik verzameld had, vermoedde ik dat ik haar had gevonden.
  En jawel!

  Helaas blijkt zij enkele jaren geleden te zijn overleden...

  Natuurlijk had ik daar rekening mee gehouden, maar toch komt de klap best hard aan.
  Het is zo jammer dat we net een paar jaar te laat zijn. Ik had ze graag aan elkaar voorgesteld, de zusjes.


  Wie vond deze schat?

  Geplaatst door Chantall op 5 augustus 2013

  In maart 1938 deed D. Runhart (landarbeider te Dedemsvaart) een bijzondere ontdekking. Tijdens werkzaamheden met zijn ploeg stuitte hij op een ijzeren bus. Deze bleek vol met zilveren en gouden munten uit de late middeleeuwen te zitten. Een bijzondere vondst!

  Ik vermoed dat 'D. Runhart' Derk Jan Runhart (ca 1861 - 1946) of een van zijn zoons is. Zijn ouders, Derk Runhart en Hendrika Figge woonden in Avereest, waartoe Dedemsvaart behoorde.

  Deze ontdekking vond zijn weg naar het Nieuwsblad van het Noorden op 23 maart 1938. Afgelopen weekend vond ik een scan het het artikel op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Vanaf vandaag staat de scan ook op deze website.
  Weet jij zeker wie 'D. Runhart' is? Laat het me weten!

  Genealogie Derk Runhart - Je vindt het artikel aan de rechterzijde


  Stamreeks: nieuwe stijl

  Geplaatst door Chantall op 1 augustus 2013

  Met de opkomst van genetische genealogie (DNA onderzoek) is er een nieuwe voorouderlijke weergave van de stamreeks populair aan het worden. Bij DNA onderzoek wordt, net als bij genealogie, gekeken naar de voorouders in mannelijke en/of vrouwelijke lijn. Doordat bij deze nieuwe hippere weergave ook de jaartallen vermeld staan, kun je in een oogopslag zien wanneer een betreffende voorouder leefde. Het geheel is dus wat visueler dan hoe je een stamreeks normaal gesproken op bijvoorbeeld een website ziet staan.

  Nieuwsgierig geworden? genealogie Online biedt zijn premium members de mogelijkheid om deze nieuwe weergave gratis te verkrijgen en te gebruiken voor een eigen publicatie.

  Voor meer informatie zie: Genealogie Online


  Genomineerde 'archiefstuk van het jaar': Tresoar

  Geplaatst door Chantall op 30 juli 2013

  Zoals eerder gemeld zijn de voorverkiezingen voor het 'archiefstuk van het jaar' voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk, in volle gang. Ook het Frieze archief Tresoar heeft een paar pareltjes in de selectie.

  Een heel bijzondere is toch wel het aangrijpende document dat door Barones d'Aulnis de Bourouill-Twiss is bijgehouden over de geboorte, het leven en de dood van haar kindje, dat slechts 9 maanden oud is geworden. Een kanshebber, als je het mij vraagt.

  Alle genomineerden van Tresoar zijn hier te zien: Genomineerden Tresoar


  Ons DNA

  Geplaatst door Chantall op 30 juli 2013

  In tegenstelling tot wat je nu denkt, staat DNA in dit geval niet voor je erfelijke genetische informatie, maar voor De Nederlandse Archieven.
  'Ons DNA' is in het leven geroepen om de (beginnende) onderzoeker wegwijs te maken in het archief. Wat is er te vinden? Waar kun je het vinden? En hoe zag het dorp waar mijn overgrootvader woonde er destijds uit? Alle antwoorden kun je vinden in het archief, als je weet waar je moet zoeken. 'Ons DNA' heeft als doel om deze informatie op een eenvoudige manier beschikbaar te maken door uitleg te geven over de werkwijze. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat het erg moeilijk is om je familiegeschiedenis te onderzoeken, DNA hoop dit weg te nemen.

  Meer lezen? Bezoek de website van Ons DNA


  Magazine: Familie in beeld

  Geplaatst door Chantall op 27 juli 2013

  Misschien heb je hem zien liggen tussen de tijdschriften bij Bruna of AKO: Familie in Beeld. Een splinternieuwblad over stamboomonderzoek en familiegeschiedenis. De eerste editie (afgelopen maart) is goed ontvangen door lezers en zelf heb ik hem ook doorgebladerd. Hoewel het blad voor ervaren amateur-genealogen mogelijk niet altijd veel nieuws biedt, is het voor mensen die net zijn begonnen een waardevolle bron van informatie, tips en uitleg. In nummer 1 wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je met stamboomonderzoek begint, wat een kwartierstaat is hoe je je verzamelde informatie kan bewaren op een overzichtelijke manier.

  Het tweede deel, dat oorspronkelijk in mei zou verschijnen, is verplaatst naar september. Dit in verband met de ziekenhuisopname van de samensteller, redacteur en drijvende kracht achter het blad.

  Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website.  Voor meer nieuws, klik hier...
 • Updates

  Geplaatst op: 24-07-2013
  Gewijzigd op: 29-11-2013

  Cursussen

  Leuke cursussen en workshops met betrekking tot genealogie.
  Klik op de link voor meer informatie.

 • Het Regionaal Archief Tilburg heeft weer een aantal mooie cursussen op het programma staan, o.a. 'stamboomonderzoek', 'onderzoek je woonomgeving' en 'Familiegeschiedenis'. De laatste is in samenwerking met het BHIC.

 • Haags Gemeente Archief - diverse workshops, o.a. paleografie en inleiding stamboomonderzoek
 • GeneaBloggers